“Er wordt weer geschaatst.”

Den Haag, vrijdag 8 maart 1624

Het vriest nog steeds stevig en er wordt ook weer geschaatst. Vandaag is Magdalena, de huisvrouw van Meester Jan Crabbens, de Franse schoolmeester, begraven. Normaal wordt over de doden niets dan goeds gesproken, maar in dit geval zijn de roddels niet van de lucht.

Meester Jan en zijn huisvrouw Magdalena schijnen een heel slecht huwelijk gehad te hebben. Het was volgens mijn broer een echtpaar dat zeer slecht met elkaar kon opschieten en ook hun gezamenlijke huishouden slecht bestierde. Nu is er overal weleens wat, maar Magdalena en Jan schijnen elkaar echt de tent uitgevochten te hebben. Er wordt zelfs gefluisterd dat Jan geen traan om haar zal laten, en dat hij zijn oog al heeft laten vallen op een ander bruidje, ene Sara de la Dale. Sara is een telg uit een vermogende koopliedenfamilie, hoorde ik, dus wie weet maakt dat haar extra aantrekkelijk in Jans ogen.

Ik hoop maar dat als ik ooit een man vind, ik samen met hem een gelukkig huishouden kan voeren.

Het weer van 8 maart 1624:
“Helder, vorstig, snuijvig ende streng weder met stercken zuidwesten wint.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag