“Het hofpersoneel krijgt goed te eten.”

Den Haag, maandag 26 februari 1624

Dodelijk saaie dag vandaag. Ik heb wat in huis gerommeld en heb een rondje rond de kerk gelopen. Onderweg ben ik bij tante Annetje en Jaccomijntje langsgegaan voor een praatje. Het gesprek kwam op dat nieuwe tafelreglement van prins Maurits. Tante Annetje wist daar met haar contacten aan het hof veel meer over te vertellen dan Jaccomijntje. (Omdat ze ook een keer een praatje heeft gemaakt met een paleiswacht, denkt Jaccomijntje gelijk alles te weten.)

Volgens tante Annetje zit het ongeveer zo: er worden tijdens de dagelijkse maaltijden in het prinselijk kwartier aan het Binnenhof elf tafels gedekt. De belangrijkste tafel is natuurlijk voor de prins van Oranje met zijn gezelschap van verwanten en genodigden. Naarmate je minder belangrijk bent, zit je aan een lagere tafel, verder weg van de prins. Zo staat tafel 8 bijvoorbeeld bekend als de ‘Jonckers-jongenstafel’, daar zitten dus de jongens van de edellieden.

Dan is er ook nog een groep die in de paleiskeuken aan tafel eet, zoals de keukenjongens en de vaatwasvrouwen. Het personeel van nog lagere rang, zoals de paleiswachten, de wasmeisjes en de bakvrouw, krijgt zijn eten na het werk mee naar huis. Zij krijgen trouwens best wel goed te eten. Tante had van de opzichteres van de linnenkamer van het paleis gehoord dat zij meestal tarwe- of wittebrood meekrijgt. Ik zou wel willen dat dat bij ons ook op tafel kwam. Dat is wat anders dan altijd maar roggebrood.

Het weer van 26 februari 1624:
“Doijende ende stil weder zonder Sonne-schijn, regende al vrij dicht op de nacht.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag