“De Oranjes zijn van de efficiënte aanpak.”

Den Haag, donderdag 22 februari 1624

Altijd wanneer het pannenkoeken weer voorbij is, val ik in zo’n zwart gat… David was vanavond wel weer op pad. Hij was naar oom Adriaan om daar te dineren in gezelschap van jonker Bilsen, die terug is uit Utrecht. Hij kreeg bij oom sausijsjes en riviervis geserveerd en kwam net beschonken thuis. Terwijl mijn broertje Abraham, de kinderen en ik het vandaag moesten doen met een brij van grutten. Nogal een verschil.

Mijn speelnootje Jaccomijntje is vanmiddag nog even hier langs geweest. Zij heeft bij de poort naar het Buitenhof met een van de paleiswachten van prins Maurits gesproken. Die vertelde haar dat de prins net een nieuw tafelreglement heeft ingevoerd. Sindsdien krijgen paleiswachten, naast hun salaris, ‘s middags en ’s avonds een schotel spijs en elke dag een tarwebrood en twee potten bier. Of dat een verbetering is ten opzichte van het vorige tafelreglement wist Jaccomijntje mij niet te vertellen. Toch jammer dat ze vergat door te vragen net op het moment dat het interessant werd. De Oranjes kennende zullen de paleiswachten er waarschijnlijk niet op vooruit zijn gegaan. Ze zijn volgens David namelijk nogal van de efficiënte, wiskundige aanpak, en dat komt er meestal op neer dat ze er met name zelf beter van worden.

Het weer van 22 februari 1624:
“Strenger weder als oyt, sneeuwende nu ende dan meest al de dag over, zonder sonneschijn, doch wert tegen de nacht doyende.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag