“Bij Hendrik was het een dolle boel.”

Den Haag, zondag 18 februari 1624

Groot nieuws: “Des morgens te 7 uijre reijsde de Prince van Orangien met zijnen Broeder Graef Hendrick (= Frederik Hendrik) met sleeden uit den Hage naer de Geldersche Kant, om met de macht deser Landen de Spaignart op de fronten te stutten, die met groot gewelt eenen inval meijnde te doen, door faveur van ’t ijs, dat God verhoede.” Ik ben benieuwd of we deze slag van de Spanjaarden gaan winnen.

Vandaag was de eerste Vastenavond-dag. David, Abraham, de kinderen en ik zijn nu bij broer Hendrik in Delft voor het feestmaal dat hij gaf om te vieren dat hij weer beter is. Verschillende vrienden uit Den Haag waren uitgenodigd, dus we zijn met zijn allen om vier uur vanaf ons huis gaan lopen. Vanochtend waren we eerst nog met de kinderen naar de kerk geweest. David had speciaal voor deze feestelijke dag zijn nieuwe mantel, die nu dan toch eindelijk klaar was, aangetrokken.

Het was twee uur lopen van Den Haag naar Delft. Broer Hendrik stond ons al bij de stadspoort op te wachten. De voettocht was natuurlijk bar en boos vanwege de kou, maar tegelijkertijd ook heel gezellig. En ook hier bij Hendrik was het een dolle boel. We werden verwend met heerlijk eten en lekkere wijn. We blijven hier nu met z’n allen slapen, want het is onverantwoord om met dit weer nog naar Den Haag terug te lopen. Bovendien zijn de stadspoorten al dicht.

"Vandaag begint in #DenHaag1624 de #vastenavond: gezellig!"

Het weer van 18 februari 1624:
“Weder als boven.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag