“Amalia is niet Frederik Hendriks Valentijn.”

Den Haag, woensdag 14 februari 1624

Vanochtend ben ik samen met mijn broer en de kinderen naar de kerk geweest. Vanaf daar hebben we een wandelingetje gemaakt door de Zuylen-straat, het Westeynde in, door Jan Hendriks straat, over de Laen, de Nieustraat in en over de markt naar huis. Tegen de avond hebben we nog een tweede rondje gelopen onder andere over de Bierkay, de Turfmarkt, door de Pooten en de Houtstraat. Op de Turfmarkt werd druk geschaatst: ik had ook wel een rondje willen doen, maar ja, ik heb een paar kinderen om in de gaten te houden en een huishouden te bestieren. Dus ben ik maar met ons gezelschap bij tante Liesbeth langsgegaan voor een praatje.

Het is inmiddels elf uur geweest en David is net thuis. Hij is bij tante Annetje op een portie van kabeljauw geweest en heeft daar het laatste nieuws van het Oranjehof vernomen. Frederik Hendrik van Nassau schijnt een portret van Amalia van Solms in zijn bezit te hebben. Dat zou erop kunnen wijzen dat deze hofdame uit het gevolg van de Winterkoningin van Bohemen, een huwelijkskandidate is van de graaf, of in ieder geval een serieuze amourette. Maar ‘Mooi Heintje’ schijnt volgens tante Annetje gezegd te hebben dat dit niets te betekenen heeft: hij heeft van wel meer dames een portret. Om er vervolgens aan toe te voegen dat Amalia van Solms dit jaar niet zijn Valentijn is. Nou, als ik Amalia was, zou ik dat toch allemaal niet prettig vinden.

Maar goed, het is niet dat iemand mijn Valentijn wil zijn.

Davids Dagboek

"Mmm, Valentijnsdag: zal ik Jenneke Arens in Arnhem weer eens een zoet briefje schrijven?"

Het weer van 14 februari 1624:
“Duijster ende graeu kout weder met dunnen sneeu tegen de nacht.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag