“Ik heb tante Annetje om haar recept gevraagd.”

Den Haag, dinsdag 13 februari 1624

Over twee dagen begint de Vastenavond, dus heb ik tante Annetje vast gevraagd naar haar recept voor pannenkoeken. Ook heb ik met David besproken wie wij uitnodigen om bij ons te komen pannenkoeken. En ik ben natuurlijk heel benieuwd door wie ik dit jaar word uitgenodigd. De predikanten vinden het niet kies dat calvinisten dit carnavalsfeest, dat toch valt onder de Paapse superstitiën, zo uitbundig vieren. Maar ja, ondanks het feit dat we calvinisten zijn, houden we wel van een feestje.

Hier is het recept: “Neemt tot yder pont Tarwen-meel een pintje soete Melck en 3 eyeren. Sommige doen daer wat Suycker in.” Het is dus eigenlijk heel eenvoudig.

Goed nieuws: broer Hendrik is weer beter en komt donderdag even op en neer vanuit Delft om ons te bezoeken. Vandaag hadden we Breckerveld, Jaccomijntje en broer Steven over de vloer: gewoon om een beetje te kletsen bij het vuur. David moest nog even de deur uit om zijn kleermaker te vragen of zijn nieuwe mantel al een beetje vordert. Vervolgens is hij er anderhalf uur blijven hangen voor een praatje. Met dit tempo kan het nog wel even duren voordat zijn mantel klaar is!

"De vastenavondtijd breekt weer aan: dat wordt bieren en pannenkoeken! #zinin #DenHaag1624"

Het weer van 13 februari 1624:
“Duijsterachtig ende mistig weder ende al even kout ende vorstig.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag