“Vandaag is de graaf van Mansfeld in Den Haag aangekomen.”

Den Haag, donderdag 8 februari 1624

Breckerveld kwam vanochtend terug uit Delft met het bericht dat broer Hendrik afgelopen nacht koortsvrij is geweest. Dat klinkt natuurlijk positief, maar dat is het volgens Doctor Valentius niet. De dokter heeft Hendrik vandaag onderzocht en kwam tot de conclusie dat onze broer de derdedaagse koorts heeft. Dat betekent dat de koorts vannacht waarschijnlijk weer zal toeslaan.

Ik ben in de loop van de middag met David met de wagen naar Delft gegaan om Hendrik te bezoeken. Het was daar in huis een drukte van belang: ons schoonzusje Eva had bezoek van haar zus en zwager uit Rotterdam, haar stiefmoeder, tante Liesbeth, David en mij. ’s Avonds kwamen ook meester Willem en meester Cornelis, beide collega-schoolmeesters, nog bij Hendrik langs. David en ik zijn om half zeven met een koets weer teruggegaan naar Den Haag. We zijn meteen even langsgelopen bij tante Annetje. Zij was vandaag toevallig ook in Delft geweest, om boter in te kopen voor haar herberg.

Ander nieuws: vandaag is graaf Ernst van Mansfeld in Den Haag aangekomen. Hij is een hoge militair die zichzelf en zijn troepen verhuurt aan de hoogste bieder. Zo vocht hij eerder aan de zijde van Frederik van de Palts, de koning van Bohemen die nu in Den Haag aan de Kneuterdijk woont met zijn vrouw Elisabeth. De graaf is momenteel in dienst van onze Republiek, maar er wordt gefluisterd dat hij contacten heeft met koning Jacobus I van Engeland, de vader van Elisabeth. Zij schijnen plannen te smeden om de Palts te heroveren ten behoeve van Frederik. Dat klinkt spannend!

Het weer van 8 februari 1624:
“Vorstig, snuijvig, ende streng weder met stercken zuijtwesten wint.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag