“De hertog van Brunswijk is vandaag teruggekeerd.”

Den Haag, dinsdag 6 februari 1624

Het is toch weer spannend met broer Hendrik. Vanochtend om elf uur kwam er een briefje uit Delft van mijn schoonzus Eva. Sinds Davids vertrek gister had Hendrik weer dodelijke koorts, zoals ze schreef. Eva vroeg of we snel iemand naar Delft konden sturen om Hendriks school waar te nemen. Dus die taak heeft Breckerveld vandaag maar op zich genomen. Vanavond na terugkomst uit Delft kwam hij ons vertellen dat Hendrik nog heel zwak is en graag zou zien dat broer David of broer Steven morgen zijn school doet.

Ondertussen had ik de nodige aanloop. Oom Adriaan, broer Steven en Jaccomijntje: ze kwamen allemaal langs om te vragen hoe het met onze broer Hendrik gesteld is. En David is nu een rondje Den Haag aan het lopen om andere vrienden en familie op de hoogte te stellen van Hendriks toestand.

Het andere nieuws van vandaag is dat hertog Christiaan van Brunswijk, die veel ter velde trekt om te strijden tegen de katholieke Habsburgers, in Den Haag is teruggekeerd.

"Vanmiddag heen en weer naar Delft om voor mijn zieke vriend Hendrik te zorgen. #DenHaag1624"

Het weer van 6 februari 1624:
“Vorstig ende des naermiddags scheen de Sonne helder.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag