“Paniek! Broer Hendrik is ineens erg ziek.”

Den Haag, zaterdag 3 februari 1624

Paniek! Er arriveerde vanochtend een briefje uit Delft van zuster Eva. Zij schreef dat onze broer Hendrik ineens erg ziek is. David heeft mij met instructies achtergelaten en is zelf direct met Breckerveld op een wagen naar Delft gegaan. Toen ze aankwamen voelde Hendrik zich al iets beter: hij had een purgatie-middel genomen. Na drie stoelgangen had onze broer zich iets verlicht gevoeld, zo vertelde David me net. David heeft vanmiddag Hendriks school waargenomen en voor zijn vertrek heeft hij met Eva een bed opgemaakt in de achterkamer, zodat Hendrik bij het vuur kan liggen. Mijn broers hebben samen nog een gestoofd peertje gegeten. David kwam om half zeven met de wagen weer terug naar Den Haag. Hij heeft hier gelijk een rondje gemaakt om vrienden en familie op de hoogte te brengen van Hendriks toestand. Het is toch altijd spannend als iemand ineens zo ziek is.

Het weer van 3 februari 1624:
“Doijende ende liefflyck weder met Sonneschijn, hebbende des nachts noch al wat gevrosen.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag