“Hij is de meest begeerde vrijgezel van het land.”

Den Haag, maandag 29 januari 1624

Het was vandaag marktdag, dus ik heb inkopen gedaan. Helaas werd de gerookte worst die ik had gekocht tegen etenstijd door David opgehaald. Hij bleef bij tante Annetje knollen eten en hij heeft onze worst daar ingebracht. Voor mij en de kinderen bleef er slechts brij met wat stuk gekookte kool over. Maar ja, hij is de baas hier in huis.

Frederik Hendrik graaf van Nassau viert vandaag zijn 40e verjaardag, hoorde ik op de markt. Zijn broer Maurits heeft waarschijnlijk niet lang meer te leven. Maurits heeft – op een verzameling bastaarden na – geen nageslacht, dus dat zou kunnen betekenen dat Frederik Hendrik hem als Prins van Oranje opvolgt. Ze zeggen dat Maurits wil dat zijn halfbroer eerst trouwt, voordat hij hem tot enig erfgenaam benoemt. De vraag is welke hoogadellijke dame in aanmerking komt voor een huwelijk met ‘Mooi Heintje’. Hij is volgens Jaccomijntje de meest begeerde vrijgezel van het land.

Het weer van 29 januari 1624:
“Al effe fellen ende vorstigen weder ja eer strenger.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag