“Dit zint me helemaal niet.”

Den Haag, dinsdag 16 januari 1624

Oooh, David is bezig ons kleine broertje Abraham onder te brengen als leerjongen. Abraham is er met zijn 10 jaar oud genoeg voor, maar David heeft glasmaker Herman Jansz gevraagd zijn leermeester te worden en die woont helemaal in Arnhem! Dit zint me helemaal niet. Mijn broertje Abraham is natuurlijk een bijzonder geval, vaak veel te druk en onberekenbaar. Dus wat dat betreft begrijp ik dat David van hem af wil, maar Abraham heeft wel een goed en gevoelig hart. Het voelt oneerlijk om hem zo ver weg te sturen. Hij kent daar niemand! Volgens mij verpietert Abraham in Arnhem van de heimwee. Maar ja, ik heb daar natuurlijk niets over te zeggen.

Broer Hendrik kwam vandaag nog langs uit Delft. Hij vertelde dat zijn Franse school daar alweer behoorlijk begint te lopen, nu het wat minder koud is.

Tante Annetje dacht eindelijk weer beter te zijn en is voor het eerst bij de min op bezoek gegaan om haar kleindochter te zien. Kleine Roeltje maakt het gelukkig goed, maar tante Annetje is na thuiskomst gelijk weer naar bed gegaan. Mijn speelnootje Jaccomijntje kwam het me zelf vertellen. Ze maakt zich wel een beetje zorgen om haar stiefmoeder. Tante Annetje was altijd zo sterk van lijf en leden en nu wil ze maar niet beter worden. Misschien heeft haar ongerief te maken met het verlies van Roeltje.

Het weer van 16 januari 1624:
“Doijende en tamelijck goed weder met wat sonneschijn.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag