“Het is vandaag een drukte van belang in onze straat.”

Den Haag, donderdag 11 januari 1624

Het is vandaag een drukte van belang in onze straat, want vanavond geeft graaf Frederik Hendrik een groot banket met ballet in zijn hof. De voorbereidingen zijn in volle gang. De koning en koningin van Bohemen schijnen ook te komen. Dat is overigens geen verrassing, want in de drie jaar die ze hier in Den Haag verblijven is ons wel duidelijk geworden dat zij van een feestje houden. Mijn broer David is altijd erg onder de indruk van dit koninklijke paar en hun entourage, maar tante Annetje vindt het maar een sneu koppel; een keurvorst en een koningsdochter die – na slechts één winter als koning en koningin van Bohemen – in ballingschap in Den Haag zijn beland. Maar volgens David zijn het wel de meest royale mensen in onze Republiek. Als koning en koningin staan Frederik en Elizabeth tenslotte hoger op de adellijke ladder dan Maurits als prins. Dat is ook wat waard, vindt hij.

Het weer van 11 januari 1624:
“Doy ende open weder met weynig stofregen, zijnde eenen zeer donckeren dag.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag