“En er was meer waarover vandaag druk werd gespeculeerd.”

Den Haag, zaterdag 6 januari 1624

Vandaag was de dag van Driekoningen, maar bij ons thuis is er weinig spectaculairs gebeurd. In de stad werd nog volop nagepraat over het feest van prins Maurits. Men spreekt er schande van dat onze stadhouder op Roomse wijze Driekoningen heeft gevierd. Hij hangt tenslotte het gereformeerde geloof aan. Daar is het laatste woord vast nog niet over gezegd.

En er was meer waarover vandaag druk werd gespeculeerd. Graaf Frederik Hendrik schijnt Amalia gravin van Solms, een jongedame in het gevolg van de koningin van Bohemen, avances te hebben gemaakt. Volgens David moeten we deze geruchten niet te serieus nemen. Er is tenslotte al zo vaak beweerd dat zich weldra een gemalin zou aandienen voor de halfbroer van prins Maurits, maar vooralsnog is Frederik Hendrik al bijna veertig en nog steeds vrijgezel. Bovendien is het maar zeer de vraag of Maurits toestaat dat zijn broer met een Duitse gravin in ballingschap trouwt. Frederik Hendriks moeder, Louise de Coligny, zou zich volgens David omdraaien in haar graf: zij heeft altijd gehoopt op een echtgenote uit een hoog adellijk Frans geslacht en ze zou een Duitse gemalin echt te min hebben gevonden voor haar zoon. Maar ja, als het op vrouwen aankomt is Frederik Hendrik net zo eigenwijs als zijn halfbroer Maurits. En misschien ook wel net zo’n verstokte vrijgezel…

Mijn broer David is trouwens net weer bij de min langs geweest om ons kleine Roeltje te bezoeken. Het gaat goed met mijn nichtje en ze groeit volgens David als kool.

Het weer van 6 januari 1624:
“Des mergens stil en schoon weder met Sonneschijn, maer naermiddags wat sneeuwende, ende tegen de Avont ende de nacht dapper regende en wayende.”

 

Reageer op deze dag

Deel deze dag