“Prins Maurits organiseert vanavond een groot Driekoningen-feest.”

Den Haag, vrijdag 5 januari 1624

Ik ben daarstraks even bij mijn speelnootje Jaccomijntje langs geweest om te kijken of ze al wat beter is. Tante Annetje had bokking met rijstepap klaargemaakt, opdat haar stiefdochter weer een beetje aansterkt.

Zelf zit tante Annetje de laatste tijd ook in de lappenmand, terwijl zij normaal gesproken toch zo’n sterke vrouw is. Sinds haar man is overleden, bestiert zij in haar eentje logement De Rooster. Tante Annetje spreekt daar iedereen, van de bierbrouwer tot de heren van Gouda. En ze is altijd van het laatste nieuws op de hoogte. Deze keer had ze een nieuwtje van het stadhouderlijke hof: prins Maurits organiseert vanavond een groot Driekoningen-feest met hooggeplaatste gasten als de koning en koningin van Bohemen, de hertog van Saksen-Weimar en de landgraaf van Hessen. Daarnaast zijn er ambassadeurs en enkele jonkvrouwen te gast.

Wat zij tijdens het feest zullen doen, laat zich volgens tante Annetje raden. Ze spelen een gezelschapsspel dat ‘het kiezen van de koning’ heet. Daarbij wordt een koning gekozen door een muntje te verstoppen in een pastei. Degene die het stuk met het muntje op zijn bord krijgt is de koning. Dat kan, volgens tante Annetje, een man, een vrouw of zelfs een kind zijn. Maar wie het ook zij: de koning is de baas en bepaalt hoe de rest van de avond verloopt. En hoeveel drank er vloeit.

Het weer van 5 januari 1624:
“Stil ende schoon weder met Sonneschijn, doch dicht nevelende an de avont.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag