“We moeten allemaal nog aan de situatie wennen.”

Den Haag, dinsdag 2 januari 1624

Het was weer hondenweer vandaag. Er waren veel buien, ook met sneeuw. Jammer genoeg bleef de sneeuw niet liggen. Ik vind het altijd wel mooi: Den Haag helemaal in het wit. Maar als ik eerlijk ben is dat alleen de eerste dag leuk, daarna wordt het altijd zo’n bende.

Mijn broer David is bezig een Nieuwjaarsgedicht te schrijven voor de Boheemse heer Silber von Silberstein, in hoop op een opdracht of in ieder geval een fooi. Ik moet het nog zien: zo goed vind ik zijn gedichten nu ook weer niet.

David is nog steeds heel somber. Hij zit hele avonden op zijn comptoir gedichten te schrijven, ook over Roeltje. Roeltje is zijn vrouw, of beter gezegd: Roeltje was zijn vrouw. Zij is drie weken geleden in het kraambed overleden. Op 2 december beviel ze van haar derde kindje, een meisje. In eerste instantie waren we allemaal heel blij. De bevalling was goed verlopen en Roeltje voelde zich goed, maar later verloor ze alsnog veel bloed en verzwakte ze heel erg. Zo erg dat ze acht dagen na de bevalling…

We moeten allemaal nog aan de situatie wennen. David natuurlijk het meest, het was tenslotte zijn vrouw. Maar ook de kinderen, Adriaan en Sara, kunnen hun draai moeilijk vinden. Het kleintje, vernoemd naar haar moeder, is na goed overleg tussen David en zijn schoonmoeder, tante Annetje, overgebracht naar de min. Zij zal het kindje de komende maanden voeden.

Voor mijn broertje Abraham en mij is de situatie ook niet makkelijk. Sinds het overlijden van onze ouders wonen we bij David en zijn gezin in, maar nu Roeltje is weggevallen voelt dat ineens een beetje ongemakkelijk. Voorheen was het Roeltje die voor ons zorgde, maar nu bestaat ons huishouden uit een man in rouw, zijn verweesde zusje en broertje, en zijn twee halfverweesde kinderen. Droef koppel zijn we.

Het komt erop neer dat ik zoveel mogelijk van de huishoudelijke taken op me neem. Davids hoofd staat er niet naar. Zelfs onder normale omstandigheden is hij met zijn hoofd altijd ergens anders, en nu zeker. En een man is eigenlijk sowieso niet geschikt om het huishouden te doen en voor kinderen te zorgen. Dat is nou typisch vrouwenwerk.

"Fijn berglandschapje getekend vandaag."

Het weer van 2 januari 1624:
“Continuelyck sneeuwende ende onderwijlen doeyende, zonderlinge tegen de Nacht.”

Reageer op deze dag

Deel deze dag